Historia av La Tomatina

Hur började det?

Det hela började den sista onsdagen i augusti år 1945, när några ungdomar hängde på torget för att bevittna giants och big heads parade och andra handlingar från festen. Historien om La Tomatina berättar att pojkarna bestämde sig för att göra en plats för sig själva inuti en parad med musiker, jättar och stora huvuden.

Ungdomarnas drivkraft orsakade en deltagare att falla som, fångad i ilska, började slå allt i sin väg. Genom en ödets öde fanns det en grönsaksstativ där som betades av den arga publiken: folk började kasta tomater på varandra tills de allmänna ordningsstyrkorna satte stopp för den grönsaksstriden.

Året därpå upprepade ungdomarna tvisten frivilligt och tog tomaterna hemifrån.

Även om polisen bröt upp den senaste traditionen under på varandra följande år, hade pojkarna, utan att veta något, gjort historia.

La Tomatina förbjöds i början av 50-talet, vilket inte avskräckte deltagarna som till och med arresterades. Men folket talade och partiet tilläts igen, fler deltagare anslöt sig och blev mer och mer desperata.

Festen avbröts igen fram till 1957, då tomatbegravningen hölls som ett tecken på protest: en demonstration där grannarna bar en kista med en stor tomat inuti.

Paraden åtföljdes av ett musikband som utförde begravningsmarscher och dess framgång var total.

Till slut tilläts Tomatina och partiet bildades officiellt.

Veckorapport populariserade det

Partiet började bli populärt i resten av Spanien tack vare Javier Basilios rapport, som sändes på det spanska TV-programmet Informe semanal 1983.

Så här började La Tomatinas historia i sin Moderna period, som har gett den internationell projektion.

Sedan dess har antalet deltagare och entusiasmen för La Tomatina ökat år för år. Framgången har lett till att Tomatina de bu Xnxol förklarades 2002