" Historie města La Tomatina "

Jak to začalo?

Všechno to začalo poslední srpnovou středu roku 1945, kdy se někteří mladí lidé potloukali na náměstí, aby byli svědky přehlídky obrů a velkých hlav a dalších akcí strany.  Příběh La Tomatiny říká, že se chlapci rozhodli udělat si místo v doprovodu průvodu s hudebníky, obry a velkými hlavami.

Impuls mladých lidí způsobil pád účastníka, který, chycený v hněvu, začal zasáhnout všechno, co mu stálo v cestě. Osudem osudu tam byl zeleninový stánek, který byl pastvou rozzlobeného davu: lidé po sobě začali házet rajčata, dokud síly veřejného pořádku tuto zeleninovou bitvu neukončily.

Následující rok mladí lidé dobrovolně opakovali hádku a přinesli rajčata z domova.

Ačkoli policie rozbila nedávnou tradici v následujících letech, chlapci, aniž by něco věděli, se zapsali do historie.

La Tomatina byla zakázána na počátku 50.let, což neodradilo její účastníky, kteří byli dokonce zatčeni. Ale lidé promluvili a strana byla znovu povolena, přidalo se více účastníků a bylo stále více zběsilé.

Strana byla opět zrušena až do roku 1957, kdy se na znamení protestu konal pohřeb rajčat: demonstrace, při které sousedé nesli rakev s velkým rajčetem uvnitř.

Průvod doprovázela hudební skupina, která předváděla pohřební pochody a její úspěch byl naprostý.

Nakonec byla Tomatina povolena a strana byla oficiálně založena.

Týdenní zpráva to popularizovala

Strana začala být populární ve zbytku Španělska díky zprávě Javiera Basilia, vysílané ve španělském televizním programu Informe semanal v roce 1983.

Tak začala historie La Tomatiny v její Moderněobdobí, které jí dalo mezinárodní projekci.

Od té doby počet účastníků a nadšení pro La Tomatinu rok od roku roste. Úspěch vedl k tomu, že La Tomatina de Buñol byl generálním sekretariátem cestovního ruchu v roce 2002 prohlášen za Festival mezinárodního turistického zájmu.